Link nie działa. Radzę uważać przy używaniu autowypełniaczy wikidota - to linki skonstruowane do pracy w systemie wiki, a nie linkowania do zwykłych stron gdzies_tam_w_sieci
http://www.speedyshare.com/files/22841470/wyniki%20zainteresowan.ods
ot, po prostu :D
wyniki zasię ciekawe, ale zapewne nieaktualne (na mocy kolejnych przeprowadzanych prelekcji :) Nie mniej fajnie wiedzieć, na czym stoimy… Chociaż, przypuszczam, że listę trzeba będzie nieco zmodyfikować - bo na tej mowa głównie o technologiach, a nie konkretnych projektach, a jak wiadomo, uczyć się będziemy właśnie pracując nad projektami. Zdaje sobie sprawę, że trochę wcześnie na deklarowanie konkretnych projektów, ale z drugiej strony można już z powodzeniem zacząć o tym myśleć… Zatem - jeśli dajmy na to algorytmy genetyczne cieszą się zainteresowaniem, to co za ich pomocą chcemy kodzić? Co chcemy nimi optymalizować i do czego użyć? :>
//edit, bo doszły mnie głosy że nie zostałem zrozumiany :)
proponuję, żeby zacząć myśleć na poziomie małych projektów, które moglibyśmy zacząć robić, ucząc się nie tylko sztucznej inteligencji, ale i kodowania drużynowego, podstaw inżynierii oprogramowania i robienia projektu. Coś jak programy na AiSD tylko trochę większe. Włąsnie pisząc projekty na ejce nauczyłem się c++, a nie z książek czy na wykładach, i koło chciałbym ruszyć w podobny sposób :) pierwsze projekty mogą być powiązane z AI o tyle, o ile, niemal wcale. Np. algorytm genetyczny dla plecakowego, prosty, bez zmienności jak w strategiach ewolucyjnych, ale pisany z zachowaniem zasad dobrego pisania, z projektem, specyfikacją zadania itd. No i pisany przez kilka osób. Trudno się spodziewać dużych projektów, skoro wielu z nas nigdy żadnego projektu w takim znaczeniu tego słowa nie pisała :)